Portakallı pamuk kek
Malzemeler
4 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yoğurt (çok katı olmamalı)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)
1 adet rendelenmiş portakalın kabuğu
1 adet rendelenmiş limonun kabuğu (her ikiside rendenin ince tarafı ile rendelenmiş olmalı)
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kullanılan su bardağı ölçüsü klasik su bardağı.
Malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Kuru malzemeler elenmeli.
Portakallı sos için
1 su bardağı portakal suyu
3 yemek kaşığı şeker (portakalın tadına göre arttırılıp eksiltilebilir)
1 yemek kaşığı mısır nişastası (silme)
1 çay kaşığı zerdeçal (turuncu rengi elde etmek için kullanılır olmasada olur)
1 çay kaşığı tereyağ
Yapımı
Yumurta sarısı ve akları birbirinden ayrılıp cam bir kase içinde aklar bir fiske tuz ile köpük olana kadar çırpılır.
Yumurta sarıları da şeker ile başka bir kasede şeker eriyene kadar çırpılır.
Şekerli karışıma yoğurt , sıvı yağ, portakal suyu tek tek eklenerek çırpılır.
Kuru malzemeler eklenip karıştırılır.
Rendelenmiş kabuklar eklenip karıştırılır.
En son yumurta akları ilave edilip yavaş yavaş karıştırılır homojen bir kıvam elde edilir.
Yağlanmış kek kalıbına dökülen hamur önceden ısıtılmış 170C ısıdaki fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir kürdan ile içi kontrol edilerek fırından alınır soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkarılır.
Sos için gerekli olan malzemeler bir tencere içinde karıştırılarak pişirilir göz göz olup kaynamaya başladığı zaman ocaktan alınıp tereyağ eklenip karıştırılır.
Kek üzerine sıcak olarak dökülür soğuduktan sonra dilimlenip servis edilir.
Afiyet olsun...
4 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yoğurt (çok katı olmamalı)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)
1 adet rendelenmiş portakalın kabuğu
1 adet rendelenmiş limonun kabuğu (her ikiside rendenin ince tarafı ile rendelenmiş olmalı)
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kullanılan su bardağı ölçüsü klasik su bardağı.
Malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Kuru malzemeler elenmeli.
Portakallı sos için
1 su bardağı portakal suyu
3 yemek kaşığı şeker (portakalın tadına göre arttırılıp eksiltilebilir)
1 yemek kaşığı mısır nişastası (silme)
1 çay kaşığı zerdeçal (turuncu rengi elde etmek için kullanılır olmasada olur)
1 çay kaşığı tereyağ
Yapımı
Yumurta sarısı ve akları birbirinden ayrılıp cam bir kase içinde aklar bir fiske tuz ile köpük olana kadar çırpılır.
Yumurta sarıları da şeker ile başka bir kasede şeker eriyene kadar çırpılır.
Şekerli karışıma yoğurt , sıvı yağ, portakal suyu tek tek eklenerek çırpılır.
Kuru malzemeler eklenip karıştırılır.
Rendelenmiş kabuklar eklenip karıştırılır.
En son yumurta akları ilave edilip yavaş yavaş karıştırılır homojen bir kıvam elde edilir.
Yağlanmış kek kalıbına dökülen hamur önceden ısıtılmış 170C ısıdaki fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir kürdan ile içi kontrol edilerek fırından alınır soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkarılır.
Sos için gerekli olan malzemeler bir tencere içinde karıştırılarak pişirilir göz göz olup kaynamaya başladığı zaman ocaktan alınıp tereyağ eklenip karıştırılır.
Kek üzerine sıcak olarak dökülür soğuduktan sonra dilimlenip servis edilir.
Afiyet olsun...