Sayfalar

25 Ağustos 2015 Salı

Domatesli Acı Sos

Malzemeler
2 kg domates
300 gr tombul acı biber
1/2 su bardağı zeytin yağı
1/2 su bardağı üzüm sirkesi
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
8 diş sarımsak
Tuz
Ayrıca biberleri haşlamak için 1 su bardağı üzüm sirkesi.
Yapımı
•Domatesler yıkanır sap kısmından değil alt kısmından çok derin olmamak kaydı ile artı şeklinde çizilir. Kaynar su içine çizik yerleri alta gelecek şekilde atılır 3 dakika kaynatılıp süzgeç yardımı ile geniş bir tepsi içine çıkarılır soğutulur, soğuduktan sonra kabukları soylur.
•Biberlerin sap kısımları temizlenir , yıkanır kurutulur.
•Sarımsakların kabukları soyulup çok küçük olmamak kaydı ile doğranır.
•Maydanoz ve dereotu yıkanır fazla suyu süzülür doğranır.
•Düdüklü tencerede 1 su bardağı sirke ile biberler 15 dakika pişirilir,pişen biberlerin çok acısı kalmamış olacaktır süzgeçte süzülerek acı suyu atılır.Biberler az sonra kullanılmak üzere bekletilir.
•Domatesler robottan geçirilerek püre haline getirilir geniş ve derin bir tencere içinde fazla suyunu çekene kadar kaynatılır.
•Biber,sarımsak eklenip 10 dakika pişirilir.
•Zeytinyağı, sirke ve tuz eklenip 5 dakika daha pişirilir.
•Maydanoz, dereotu ilave edilip 2 dakika daha pişirilip kaynar olarak kavanozlara doldurulur.
•Kaynar sudan çıkarılmış kurutulmuş kavanoz kapaklar ile doldurulan şişeler sıkıca kapatılarak ters çevrilir, üzerleri örtülerek soğuyana kadar bekletilir.
•Soğuduktan sonra düz  çevrilen kavanozlar güneş görmeyen yerde muhafaza edilir.
Not:Kullanılmak üzere açılan kavanoz bitene kadar buzdolabında muhafaza edilir.
Afiyet olsun...