Triliçe Tarifi
Malzemeler
5 adet büyük boy oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için
1 kutu (200 ml) süt kreması
700 ml süt
4 yemek kaşığı şeker (tepeleme)
Sosu için
1 su bardağı frambuaz
5 yemek kaşığı şeker (damak zevkinize göre arttırılabilir -/+)
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta (türü farketmez )
Ölçüler büyük boy kare borcam içindir.
Kullanılan bardak klasik su bardağı.
Yapımı
Borcam yağlanır, un serpilerek hazır hale getirilir.Fırın 175C ısıya ayarlanır.
Yumurtaların sarıları ve akları ayrı ayrı geniş ve derin kaselere konulur.
Yumurta aklarına bir fiske tuz atılarak sertleşene kadar mikserin yüksek hızı ile çırpılır.
Şekerin yarısı yumurta aklarının üzerine ilave edilip rengi parlayana kadar çırpılır.
Şekerin diğer yarısı yumurta sarılarının üzerine ilave edilir şeker eriyene kadar çırpılır.
Un , kabartma tozu ve vanilya kase içerisine elenir.
Toz karışım 3 parça halinde yumurta sarılarının üzerine eklenir.Her ekleme yapıldığında spatula ile aşağıdan yukarı yavaş yavaş karıştırılarak koyu kıvamlı bir hamur elde edilir(bu esnada çok koyu kıvam alacak endişe etmeyin doğru yoldasınız)
Karışıma yumurta akları da 3 parça halinde azar azar eklenerek her ekleme yapıldığında spatula yardımı ile aşağıdan yukarı yavaş yavaş köpükler söndürülmeden karıştırılır homojen bir kıvam elde edilir.
Kek hamuru eşit şekilde kalıba dökülür.
Yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.Kürdan testi sonucu kürdan temiz ise fırından alınır.
Kek ılımaya bırakılır.
Şerbeti için krema geniş bir kase içinde şeker ile çırpma teli yardımı ile karıştırılır.Şeker eridikten sonra süt ilave edilerek karıştırılır, hazır hale getirilir.
Ilıyan kek kürdan ile sık aralıklarla delinir.
Şerbet kek üzerine dökülür 3 saat boyunca çekmesi ve soğuması için buzdolabında bekletilir.
Üzeri için frambuaz rondo yardımı ile pürüzsüz olana dek püre haline getirilir, nişasta 1 su bardağı su ile açılır.Püre tencere içine alınır şeker ve açılmış nişasta ile bir tık kaynatılır bu esnada koyulaşmış olacaktır sosunuz.Kısık ateşte 3-5 dakika pişirilir ocaktan alınır, karıştırılarak ilk sıcağı çıkarılır kek üzerine eşit olarak dökülür buzdolabında 1 gece soğumaya bırakılır.
Dilimlenip servis için hazır hale getirilir.
Afiyet olsun...
Karamelli sos için
6 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı tereyağı
2.5 tatlı kaşığı mısır nişastası+2 yemek kaşığı şu
1 kutu (200 ml) süt kreması
Yapımı
Tencere içine şeker ve su alınır karıştırmadan kaynamaya bırakılır rengi hafif karamel rengine dönünceye dek.
Şekerin rengi koyulaşıp kokusu çıkmaya başladığı zaman 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir hızlıca karıştırılır.
Krema yavaş yavaş eklenir çırpma teli ile hızlıca karıştırılır topaklanma olabilir krema ısındıkça eriyecektir.Karışım kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakılır.
5 adet büyük boy oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için
1 kutu (200 ml) süt kreması
700 ml süt
4 yemek kaşığı şeker (tepeleme)
Sosu için
1 su bardağı frambuaz
5 yemek kaşığı şeker (damak zevkinize göre arttırılabilir -/+)
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta (türü farketmez )
Ölçüler büyük boy kare borcam içindir.
Kullanılan bardak klasik su bardağı.
Yapımı
Borcam yağlanır, un serpilerek hazır hale getirilir.Fırın 175C ısıya ayarlanır.
Yumurtaların sarıları ve akları ayrı ayrı geniş ve derin kaselere konulur.
Yumurta aklarına bir fiske tuz atılarak sertleşene kadar mikserin yüksek hızı ile çırpılır.
Şekerin yarısı yumurta aklarının üzerine ilave edilip rengi parlayana kadar çırpılır.
Şekerin diğer yarısı yumurta sarılarının üzerine ilave edilir şeker eriyene kadar çırpılır.
Un , kabartma tozu ve vanilya kase içerisine elenir.
Toz karışım 3 parça halinde yumurta sarılarının üzerine eklenir.Her ekleme yapıldığında spatula ile aşağıdan yukarı yavaş yavaş karıştırılarak koyu kıvamlı bir hamur elde edilir(bu esnada çok koyu kıvam alacak endişe etmeyin doğru yoldasınız)
Karışıma yumurta akları da 3 parça halinde azar azar eklenerek her ekleme yapıldığında spatula yardımı ile aşağıdan yukarı yavaş yavaş köpükler söndürülmeden karıştırılır homojen bir kıvam elde edilir.
Kek hamuru eşit şekilde kalıba dökülür.
Yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.Kürdan testi sonucu kürdan temiz ise fırından alınır.
Kek ılımaya bırakılır.
Şerbeti için krema geniş bir kase içinde şeker ile çırpma teli yardımı ile karıştırılır.Şeker eridikten sonra süt ilave edilerek karıştırılır, hazır hale getirilir.
Ilıyan kek kürdan ile sık aralıklarla delinir.
Şerbet kek üzerine dökülür 3 saat boyunca çekmesi ve soğuması için buzdolabında bekletilir.
Üzeri için frambuaz rondo yardımı ile pürüzsüz olana dek püre haline getirilir, nişasta 1 su bardağı su ile açılır.Püre tencere içine alınır şeker ve açılmış nişasta ile bir tık kaynatılır bu esnada koyulaşmış olacaktır sosunuz.Kısık ateşte 3-5 dakika pişirilir ocaktan alınır, karıştırılarak ilk sıcağı çıkarılır kek üzerine eşit olarak dökülür buzdolabında 1 gece soğumaya bırakılır.
Dilimlenip servis için hazır hale getirilir.
Afiyet olsun...
Karamelli sos için
6 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı tereyağı
2.5 tatlı kaşığı mısır nişastası+2 yemek kaşığı şu
1 kutu (200 ml) süt kreması
Yapımı
Tencere içine şeker ve su alınır karıştırmadan kaynamaya bırakılır rengi hafif karamel rengine dönünceye dek.
Şekerin rengi koyulaşıp kokusu çıkmaya başladığı zaman 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir hızlıca karıştırılır.
Krema yavaş yavaş eklenir çırpma teli ile hızlıca karıştırılır topaklanma olabilir krema ısındıkça eriyecektir.Karışım kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakılır.
Nişasta su ile açılır tencereye ilave edilir hızlıca karıştırılır.2 dakika pişirilir.1 yemek kaşığı tereyağı eklenip eriyene kadar karıştırılır ve ocaktan alınır.Karamel sosu hazır.Dilerseniz frambuazlı sos yerine yapabilirsiniz...