Sayfalar

22 Haziran 2015 Pazartesi

Tepside İçli Köfte

Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
2 adet orta boy haşlanmış rendelenmiş patates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz , karabiber, pul biber
2 çay kaşığı kimyon
İçi için
300 gram kıyma
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1/2 demet ince doğranmış maydanoz
Tuz , karabiber, pul biber
Üzeri için
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Yapımı
Kapaklı geniş bir yoğurma kabı içinde bulgur sıcak su ile ıslatılıp kapağı örtülerek 15 dakika boyunca bekletilir.
Şişen bulgur üzerine tüm malzemeler eklenerek 15 -20 dakika boyunca macun kıvamına gelene kadar yoğrulur yumuşak bir hamur elde edilir.
Tereyağ , sıvı yağ ile birlikte ısıtılarak eritilir , kullanılacak tepsinin zemini ve yan yüzeyleri yağlanır.
İç harcı için geniş bir tava içinde sıvı yağ ısıtılarak kıyma eklenir rengi dönene kadar kavrulur, soğan eklenerek suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir.
Ceviz ve baharatlar ilave edilip karıştırılır ocaktan alınır , Maydanoz eklenip karıştırılır.
Hamur 2 eşit parçaya ayrılır tepsinin tabanına parça parça inceltilip düzleştirilerek yerleştirilir(ellerinizi sık sık ıslatmanız işinizi kolaylaştırır).
Tabana döşenen hamur üzerine iç harcı yayılır.
Streç flim arasında merdane yardımı ile diğer hamur parça parça açılarak harç üzerine kapatılır(tamamen kapatıldıktan sonra ıslak elleriniz ile düzleştirilerek kaşığın tersi ile bastırarak görüntü düzleştirilir)
Islatılmış bıçak ile dilimlenip üzerine sıvı yağ ve tereyağ karışımının tamamı gezdirerek dökülür önceden ısıtılmış 200C ısıdaki fırında kızarana kadar pişirilir(yaklaşık 25-30 dakika).
Sıcak olarak servis edilir.
Afiyet olsun...