Sayfalar

26 Mayıs 2015 Salı

Ayçiçek poğaça

Malzemeler
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için )
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Aldığı kadar un (4 -4.5 su bardağı +/_)
İç harcı için
3 adet orta boy haşlanmış
patates
2 adet orta boy kuru soğan
Bir tutam maydanoz
Tuz , karabiber, kırmızı toz biber
Sıvı yağ
Üzeri için
1 yumurta sarısı
Haşhaş veya susam , çörek otu hangisini dilerseniz
Yapımı
Öncelikle iç harcı için yemeklik doğranmış soğanı az miktardaki sıvı yağ ile hafif pembeleşinceye kadar kavuralım, haşlanmış ezilmiş patatesleri ekleyip karıştıralım 1 -2 dakika kavurup baharatlarını serpip ocaktan alalım  ince doğranmış maydanozu da ekleyip hazır hale getirelim .
Hamura 3 su bardağı un ile başlayalım.
Un içerisine mayayı ekleyip karıştıralım ortasını havuz şeklinde açıp diğer malzemeleri ekleyelim yoğuralı ele yapışmayan bir hamur elde etmek için un takviyesi yapıp kıvam verelim.
Hazır hale gelen hamuru 2 eşit parçaya bölelim unlalmış zemin üzerinde kullanılacak tepsi genişliğin merdane yardımı ile açalım tepsiye yerlestirelim.
Simit şeklinde iç harcını döşeyip kalan hamuru da açıp üzerini örtelim.
Ortasından önce dörde sonra sekize keserek yıldız şekli verelim.
Kolajdaki gibi her parçayı üstüne dolayıp şekli verelim.
Yumurta sarısını fırça yardımı ile halka kısma sürelim.Geriye katladığımız kısma sıvı yağ sürüp haşhaş serpelim.
Önceden ısıtılmış 180C ısıda ki fırında kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...