Sayfalar

8 Aralık 2014 Pazartesi

Hamsili Pilav

Malzemeler
2 kilo hamsi ( kılçıksız )
1.5 su bardağı pirinç 
1 orta boy kuru soğan 
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık 
1 yemek kaşığı kuş üzümü 
1 tatlı kaşığı nane 
1 çay kaşığı karabiber 
Tuz 
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 yemek kaşığı tereyağı 
2 su bardağı sıcak su 
Yapımı 
1 tatlı kaşığı tereyağ eritilir kullanılacak borcamın her yeri yağlanır.
Hamsi kılçıksız olacak şekilde temizlenir yıkanır suyu iyice süzülür .
Pilav için sıvı yağ ve tereyağ eritilir dolmalık fıstık hafif pembeleşinceye kadar kavrulur yıkanmış suyu süzülmüş pirinç ilave edilip iyice kavrulur baharatları ve kuş üzümü eklenip karıştırılır suyuda ilave edilip orta harlı ateşte kapağı kapatılarak pişirilir suyunu çekince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Tepsinin tabanı hamsilerin iç yüzü dışa gelecek şekilde sık sık kaplanır.
Aynı şekilde tepsinin yan yüzeyi de hamsiler ile kaplanır.
Pilav ile hamsilerin üzeri kapatılır.
Yanlardaki hamsiler de pilavın üzerine kapatılır.
Kalan hamsiler ile pilavın üstü sık sık dizilerek kapatılır.
Sık dizilmesinin önemi,hamsiler pişince küçülecektir.
Önceden ısıtılmış 200C ısıda altı üstü hafif kızarana kadar pişirilir.
Pişen hamsili pilavımız sıcak servis edilmek üzere hazır.
Afiyet olsun...