Kayseri Yağlaması (şebit) Tarifi
hamur için:
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
500 gram un
1 küp yaş maya
kıymalı harç için:
3 orta boy ince doğranmış soğan
500 gram kıyma
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kase domates rendesi
1.5 yemek kaşığı domates salçası
2 adet ince doğranmış yeşil biber
1 diş doğranmış sarımsak
1 su bardağı su
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Yapımı
- Maya su ve şeker ile karıştırılarak köpürmesi beklenir.
- Un geniş bir kaba alınarak ortası havuz gibi açılır ve tüm malzemeler eklenerek yoğrulur yumuşak bir hamur elde edilir.
- 20 dakika mayalanması için üzeri örtülüp dinlendirilir.
- Bu esnada harç için gerekli olan sıvı yağ ısıtılır soğan ve sarımsak hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Biber eklenip hafif öldürülür ve kıyma eklenir suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
- Baharatları ilave edilir karıştırılıp ocaktan alınır.
- Mayası gelen hamurdan yumurta dan biraz iri beziler alınarak pasta tabağı büyüklüğünde hatta biraz daha genişçe açılır.
- Sac da yada yanmaz yapışmaz tavada arkalı önlü pişirilir.
- 1 kat şebit üstüne kıymalı sos ,üzerine yine şebit ve kıymalı sos eklenerek üst üste dizilir.
- Önce ikiye sonra dört parçaya dilimlenen yağlama üzerine sarımsaklı yoğurt ile servis
- edilir.