Sayfalar

1 Mart 2014 Cumartesi

Kol Böreği


Malzemeler
1 küp yaş maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su ( el yakmayan ısıda)
Aldığı kadar un ( her ilavede eleyerek )
Üstü için 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ isteğe bağlı çörek otu ve susam
İç malzemesi peynir ve ince doğranmış maydanoz
Yapımı
1 su bardağı sıcak su içine maya ve şeker eklenir 10 dakika ağzı kapatılarak eriyip köpürmesi beklenir.
Hamur yoğurma kabına 2 su bardağı un elenir ortası havuz gibi açılıp sıvı yağ yumurta ve bardakdaki maya şeker karışımı eklenir.
Tuzu nu serpip geri kalan 2 su bardağı su ve un eklenerek yoğurmaya başlanır. 
Hamur ele yapışmayan kulak memesi kıvamını alana kadar yoğrulur un takviyesi yapılarak. 
Kıvam alan kendini toplayan hamur üzeri örtülerek yaklaşık 40 dakika oda sıcaklığında mayasının gelmesi için bekletilir. 
Kabaran  hamur 1 dakika boyunca yoğrulur un serpili düz zemin üzerinde portakal büyüklüğünde bezelere ayrılarak açabildiginiz genişlikte oklava yardımı ile açılır. Hamur ele alınarak kol üzerinde açılarak genişletilip inceltilir. 
Üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ sürülür ve iç harcı her yerine yayılır. 
Rulo şeklinde sarılıp yağlanmış tepsiye yerleştirilir. 
Tüm bezeler için aynı sıra uygulanır. 
Üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürülen böreği önceden ısıtılmış 150C fırında 15 dakika boyunca pişirilir. Geri kalan 30 dakikada fırının ayarını 180 C ayarlayıp altı üstü kızarana kadar pişmeye bırakılır. 
Kol böreğimiz hazır afiyet olsun...