Sayfalar

22 Ocak 2014 Çarşamba

Mantarlı Biberli Karabuğday (Greçka) Pilavı

İnternette karabuğday veya greçka ismi ile baktığınızda sağlığa çok faydalı bir tahıl olduğu belirtilmektedir. Karabuğdayın gerçekte bizim bildiğimiz buğday ile ilgisi yoktur hatta buğdaygiller familyasına bile dahil değildir.Aslında tahıldan çok bir nevi bitki tohumudur. Fagopyrum esculentum isimli bir bitkinin meyvesidir. Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde bilinir ve sık tüketilir. Lif oranı çok yüksektir. Buna karşılık yağ ve kalori oranı düşüktür. Wikipedia adresinde daha net bilgi bulabilirsiniz. Yine Duru Bakliyat web sayfasında yararları aşağıdakiler şeklinde sıralanmıştır.

Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?

  • Bağırsakların çalışmasını destek­ler
  • Vücutta yağ toplanmasını engeller
  • Kilo kontrolü ve zayıflama kürleri için idealdir
  • Koles­terolün azalmasını sağlar
  • Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır
  • Safra taşı oluşumunu engeller
  • Kan şekerini kontrol eder
  • Açlık duy­gusunu bastırır
  • Glüten alerjisi ve çölyak ve benzeri hasta­lar için ideal bir gıdadır
  • Yüksek düzeyde protein içerir
  • Özellik­le tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel ami­noasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
  • Rtin,qu­ercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur    
Şimdi bu kadar faydalı olduğu söylenen karabuğday ile yaptığım pilav tarifine geçelim



Malzemeler
1 Su Bardağı Karabuğday
1 Su Bardağı Tavuk Suyu
2 Su Bardağı Su
4-5 Adet Kültür Mantarı
1 Adet Kırmızı Biber
3 Adet Yeşil Sivri Biber
1 Kaşık Tereyağ

Yapılışı
Tencereye bir kaşık sıvı yağ ve tereyağ koyup yıkadığımız ve dilimlediğimiz mantarları ekleyelim. Mantarlar suyunu bırakıp çekerken doğradığımız biberleri de ilave edelim. Biraz daha çevirip üstüne Sıcak su ve tavuk suyumu ekleyelim. İçine bir bardak karabuğdayı da ilaveederek bulgur pilavı gibi pişirin. 15 dakika içinde pişmiş olacaktır.

Afiyet olsun.

Not: Tadı bulgur pilavından farklı. Daha bir yoğun. Nasıl anlatsam bilemedim ama bir dahaki tarifimde bu karabuğdayı tarhana çorbasında kullanacağım. Yemeklere eklediğimiz bulgur ve pirincin yerini alabilir diye düşünüyorum