Ekşili mantı çorbası ( hamur ekşilisi )
nefiss |
1 küçük baş ince doğranmış soğan
Tuz ,kara biber , pul biber ( her birinden 1 çay kaşığı )
Tüm malzemeler kase içinde yoğrulur...
Mantı hamuru için : 2 su bardağı un
1 su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı tuz
Tüm malzemeler bir kap içinde kulak memesi kıvamında yoğrulur ve 5 dk üzeri nemli bezle örtülüp dinlendirilir.Dinlenmiş hamur oklava ile çok ince olmamak kaydıyla açılır kare kare kesilip iç malzemesi eklenip bohça şeklinde katlanır...
Çorba için malzemeler: 1 adet orta boy ince kıyılmış soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz damak zevkinize göre ilave ediniz
1 küçük sumak tohumu ( yoksa 1 adet limon suyu )
Sos için : Yarım çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
Çorbanın hazırlanışı :Küçük bir kasede sumak tohumu kaynar su ile ıslanır ekleyeceğimiz zamanı bekler. Tenceremize yağı koyalım kızdıralım üzerine soğanlarıda ekleyip pembeleşinceye kadar kavuralım kavrulmuş soğan üzerine salçamızıda ekleyip kavurmaya devam edelim.Kavrulmuş soğan ve salçanın üstüne sumak tohumları süzülmüş suyu ilave edelim bu çorbanın ekşiliğini vermek içindi eğer yoksa limon suyunu kullanalım.Kaynamış 2 litre suyu da ekleyip çorbamızın tuzunu ekelim , ardından mantılarımızıda ekleyelim mantıların pişmesi çorbanın piştiği anlamına gelir bunuda anlamak için mantıların suyun yüzüne çıkması yeterli.Mantılarımız piştikten sonra üzerine yağ ve naneyi tavada yakıp dökelim çorbamız hazırrr....
AFİYET OLSUN ...