Aşure nasıl yapılır?Aşure tarifi

Malzemeler:
500 gr buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı süt
1 adet elma
1 adet portakal
1 kg toz şeker
200 gr kuru kayısı
200 gr incir
Gül suyu
Su
Üzerini süslemek için:
Fındık
Ceviz
Nar
Tarçın
Hazırlanışı:Buğday,fasulye,nohutu bir gece önceden suda bekletiyoruz.Nohutu ıslatırken suya bir tutam tuz atalım.Islatmış olduğumuz buğdayı iyice yıkayıp kara suyunu çıkartıyoruz.Geniş bir tencereye koyup ocağın üzerine alıyoruz.Üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatıyoruz.
    Altını kapatıp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz.Tekrar kaynatıp dinlenmeye bırakıyoruz.Gerekirse biraz daha sıcak su ekliyoruz.
   En son bir kere daha kaynatıp dinlendirdikten sonra tekrar ocağın altını yakıyoruz.Sütü döküp karıştırıyoruz.pirinci yıkayıp ekliyoruz.
   Tekrar sıcak su döküyoruz.Biraz kaynattıktan sonra fasulye ve nohutu ekliyoruz.Sürekli karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.Üzümleri yıkayıp ekliyoruz malzeme koydukça su ekliyoruz.Portakalın kabuğunu küp küp doğruyoruz.Ayrı bir tencerede haşlıyoruz.İnciri küp küp doğrayıp haşlıyoruz.Elmayıda küp küp doğrayıp yaptığımız aşureye ekliyoruz.Haşlanmış portakal kabuklarınıda ve inciri suyunu süzüp ilave ediyoruz.
   Biraz daha karıştırıp şekerini ekliyoruz.Şekeri eridikten sonra suda bekletilip doğranmış kayısıları ekliyoruz.Gül suyunu istediğimiz miktarda döküyoruz.Gerekirse biraz daha sıcak su ilave ediyoruz.
    Dibini tutmaması için sürekli karıştırmamız gerekli.
Biraz daha sıcak su ekleyip sürekli karıştırarak biraz daha pişirdikten sonra altını kapatıyoruz.
Kaselere paylaştırıyoruz ılıdıktan sonra ve üzeri pelte tuttuktan sonra üzeri için hazırladığımız ceviz,fındık,fıstık,nar ve tarçınla süsleyip servis ediyoruz...
                    AFİYET OLSUN ALLAH (C.C) KABUL BUYURSUN İNŞALLAH...
Bütün İslam aleminin Muharrem ayını kutlar hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Popüler Yayınlar